Wat is HelloData?

Je huis levert steeds meer gegevens op over de energie die je verbruikt en opwekt. Slimme apparaten verzamelen deze data, apps zetten ze om in informatie waar jij wat mee kunt. HelloData is de schakel hiertussen. Jij bepaalt wie toegang krijgt tot welke energiegegevens.

HelloData maakt het makkelijk om leuke, handige en nuttige dingen met je energiegegevens te doen. Je auto opladen zodra je zonnepanelen opwekken. Een bericht krijgen dat je zonnepanelen aan een schoonmaakbeurt toe zijn. Of dat je tv nog aan staat. Zien wat de energieslurpers in huis zijn. Met je buren windenergie opwekken en de opbrengst delen. Om maar een paar voorbeelden te noemen. HelloData brengt je dichter bij je energiegegevens.

HelloData is onderdeel van Alliander.
Meer informatie op: www.hellodata.org

Waarom vinden wij dit fris?

Natuur & Milieu vindt HelloData fris omdat HelloData de communicatie tussen apparaten onderling en tussen apparaten en gebruiker eenvoudig maakt. Hierdoor wordt het eenvoudiger om apps te ontwikkelen die de gebruiker inzicht geeft in zijn verbruik en om apparaten op afstand te bedienen. Voor netbeheerders is deze innovatie relevant omdat het in potentie vraag en aanbod van elektriciteit beter kan laten aansluiten.

Omdat HelloData een open dataplatform is kunnen de ontwikkelaars van apps en slimme huishoudelektronica zich focussen op hetgeen waar zij goed in zijn zonder dat ze ontwikkelingskosten hoeven te maken voor een eigen platform.

Het is te vergelijken met een besturingssysteem op een computer dat programma’s en randapparatuur van externe partijen ondersteunt. Dit kan de ontwikkeling van dergelijke apps en elektronica versnellen en kostenefficiënter maken.

Doordat de oplossing softwarematig en generiek is hij eenvoudig op te schalen en heeft het de potentie om de wereldwijde standaard te worden voor het delen en doorgeven van energiedata. Ook de Europese en Nederlandse privacy regelgeving geeft geen problemen aangezien de consument de volledige keuze en regie heeft over zijn data; er kan niets gedeeld worden zonder toestemming van de consument.

Naar het overzicht