Wat is de Q-ton?

De Q-ton is de eerste hoog temperatuur warmtepomp in Europa met een warmwaterbereik van 60 tot 90 ºC graden (zelfs bij een buitentemperatuur van -25 ºC). Hiermee wordt een alternatief geboden voor de traditionele op gas of olie gestookte ketels of boilers.

Deze warmtepomp draait op het natuurlijk koudemiddel CO₂ (R744) en is uniek doordat er geen gebruik wordt gemaakt van een tweede compressor of elektrische bijverwarming! Door toepassing van een gepatenteerde compressortechniek is de Q-ton in staat om hoge energieprestaties te leveren waarbij het rendement oploopt van 230% bij -25 ºC tot 558% bij 25 ºC buitentemperatuur.

Na een uitgebreid onderzoek en testperiode is het resultaat verbluffend: besparing van 60% op energiekosten, 62% op CO₂ uitstoot en geen gebruik van aardgas.

Ook is de Q-ton het eerste collectieve tapwatersysteem waar een  gelijkwaardigheidsverklaring voor opgesteld is t.b.v. de NEN 7120.

Kijk voor meer informatie op: www.coolmark.nl of www.coolmark-mhi.nl.

>

Waarom vinden wij dit fris?

Natuur & Milieu vindt de Q-ton warmtepomp van Coolmark fris omdat het warm tapwater kan produceren met een hoog rendement. Daarnaast bevat deze warmtepomp ook geen schadelijke gassen als koelmiddel, maar CO2.

Warmtepompen gaan een grote rol spelen in de warmtevoorziening van de toekomst. Een probleem met de huidige generatie warmtepompen is echter dat het rendement snel omlaag gaat als er warm water met een temperatuur hoger dan 45 graden moet worden geproduceerd. Dit is niet een groot probleem voor ruimteverwarming, zolang de juiste radiatoren of vloerverwarming zijn geïnstalleerd die geschikt zijn voor lage temperatuurverwarming. Voor warm tapwater is er echter een hogere temperatuur noodzakelijk. Deels vanuit comfort, maar voornamelijk vanwege de legionellawetgeving welke eist dat de temperatuur van tapwater minimaal 55 graden is. De Q-ton biedt hier uitkomst.

Toepassing van de Q-ton kan leiden tot grote energiebesparing door het hoge rendement (tot 558%), daarnaast maakt de Q-ton het voor de gebouwde omgeving eenvoudiger om van het aardgas af te stappen. Tot nu toe is aardgas namelijk de voornaamste bron van warm tapwater in de gebouwde omgeving. Zeer belangrijk voor de energietransitie dus.

Het enige nadeel van de Q-ton is dat hij vanwege zijn formaat voornamelijk geschikt is voor grote gebouwen of clusters van woningen. Voor individuele woningen is hij momenteel niet geschikt.

Naar het overzicht