Wat is Shweeb?

De Shweeb is een persoonlijke vervoersmethode waar de passagier zichzelf kan verplaatsen met een pod, hetgeen mogelijk is met of zonder monorail. De logistiek wordt zo geregeld dat er een maximale wachttijd is van 3 minuten. De passagier kan de ritprijs beïnvloeden door zelf te fietsen. Hoe harder je fietst, hoe goedkoper de rit.

Shweeb is geschikt voor afstanden van 2 tot 30. Met de Shweeb kan de vervoerder tot 6750 personen per uur verplaatsen met een snelheid van maximaal 60 km per uur. De Shweeb is goedkoop in aanleg vergeleken met de kosten van een tramlijn (ca €25-50 miljoen per kilometer) kost een Shweeb track nog geen €1 miljoen per kilometer.

>

Natuur & Milieu vindt Shweeb fris omdat het een innovatieve en duurzame manier is om naar mobiliteit te kijken. Veel steden worstelen met een steeds groter wordend verkeersprobleem in de binnensteden. Traditioneel vervoer met brandstofauto’s wordt steeds meer geweerd. De fiets is een duurzaam alternatief, maar is niet voor elke afstand en voor iedereen geschikt.

Reizen met Shweeb is minder intensief voor de gebruiker dan met de fiets, helemaal als je elektrisch ondersteund wordt. Als de energiebron de gebruiker is, is het een 100% klimaatneutrale manier van verplaatsen. Indien er elektrische hulpenergie gebruikt wordt, dan kan de oplossing nog steeds klimaatneutraal zijn als de elektriciteit duurzaam is opgewekt.

Naast vervoer via een monorail, heeft Shweeb de mogelijkheid om losgekoppeld te worden van de vaste baan en verder te gaan via de verkeerswegen. Dit voorkomt dat een passagier beperkt is tot de aangelegde infrastructuur.

Shweeb zal niet zo snel overal beschikbaar zijn en zal ook niet zomaar andere transportmiddelen verdringen. Op termijn kan het echter wel degelijk een rol hebben in de duurzame stad van de toekomst. Een stad waar men enkel nog op een klimaatneutrale manier en zonder luchtverontreiniging van A naar B gaat.

Naar het overzicht