De wijk van nu
In 2015 wonen de meeste Nederlanders in jaren ’70 rijtjeshuizen. Ondanks dat deze huizen vaak wel een spouwmuur hebben, zijn ze nog lang niet allemaal geïsoleerd. Het gemiddelde energielabel van deze huizen is dan ook D. Het verbruik per huishouden is gemiddeld 3.500 kWh uur per jaar met een duidelijke piek in het verbruik in de winter omdat dan de verlichting langer aan staat. Ook verwarmen we dan meer ons huis. Over de dag gezien ligt de piek in de ochtend en de avond: wanneer mensen opstaan en wanneer mensen thuiskomen van werk en televisie kijken.
Daarnaast stoken en koken de meeste huishoudens nog op gas. Hiervoor verbruiken ze 1.600 m3 gas per jaar. Het grootste deel van het gasverbruik is in de winter: wanneer de kachel weer aan gaat. Daarnaast is er elke ochtend en avond een beetje gas nodig om te douchen en om te koken. Verder rijden we nog vooral auto’s met benzine en diesel.

Toekomstbeeld 2035
Dat ziet er over 20 jaar heel anders uit. In 2035 is dezelfde wijk compleet veranderd. Alle woningen zijn zodanig opgeknapt dat ze gemiddeld energielabel A hebben. Bij 80% van de woningen staat een elektrische auto voor de deur en verwarmen doen we voornamelijk met warmtepompen. Koken gebeurt ook elektrisch dus de wijk kan van het gas af. 90% van de huizen heeft zonnepanelen en collectors op de beschikbare dakoppervlakten. De helft van de huizen heeft opslagcapaciteit, welke gemiddeld genoeg is om de elektriciteitsbehoefte van een week te kunnen opslaan. De jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van de huishoudens is gestegen naar 7.500 kWh.

Zie voor een uitgebreide toekomstvisie de Energievisie 2035 van Natuur & Milieu.